Home / Services / Δίκτυα δομημένης καλωδίωσης Voice / Data
Δίκτυα Data – Voice
Συστήματα δομημένης καλωδίωσης
Με τον όρο δομημένη καλωδίωση χαρακτηρίζουμε μία σειρά Κανονισμών/Προτύπων, Διεθνώς αναγνωρισμένων, που εφαρμόζονται για το σχεδιασμό, τη μελέτη, την εγκατάσταση και την παράδοση ενός συστήματος καλωδιώσεων ασθενών ρευμάτων.
Μία εγκατάσταση δομημένης καλωδίωσης συνδυάζει όλες τις καλωδιώσεις και τα υλικά (πρίζες , κατανεμητές, rack κ.λπ.) σε ένα ενιαίο σύστημα καλωδίωσης, το οποίο χρησιμεύει για την μετάδοση φωνής, εικόνας, σημάτων και δεδομένων σε ένα δίκτυο οικιακού ή επαγγελματικού χώρου.
Στην περίπτωση της μη δομημένης καλωδίωσης, η καλωδίωση που υποστηρίζει κάθε ένα από τα υποσυστήματα ενός οικιακού ή επαγγελματικού χώρου εγκαθίσταται συχνά ανεξάρτητα, χρησιμοποιώντας σειριακή σύνδεση. Αυτό σημαίνει ότι η καλωδίωση για μία συγκεκριμένη συσκευή είναι ουσιαστικά μία επέκταση της καλωδίωσης σε μία άλλη συσκευή, χωρίς να υπάρχει ένα κεντρικό σημείο διανομής και διαχείρισής τους.
Για πολλά χρόνια η καλωδίωση που εξυπηρετούσε τις ανάγκες μετάδοσης δεδομένων, γινόταν ξεχωριστά από αυτές της καλωδίωσης για την μεταφορά φωνής. Όμως η ενσωμάτωση συστημάτων υψηλής τεχνολογίας σε όλους τους χώρους, έκανε την ανάγκη ενός τυποποιημένου τρόπου καλωδίωσης μεγαλύτερη. Έτσι με ένα σύστημα καλωδίωσης μπορούμε να εξυπηρετούμε τις παρακάτω ανάγκες:
Μεταφορά δεδομένων (δίκτυο Η/Υ)
Μεταφορά φωνής (τηλέφωνο – τηλεφωνικό κέντρο)
Σύστημα ασφαλείας & ελέγχου πρόσβασης
Πυρασφάλεια – πυρανίχνευση
Σύστημα ελέγχου και εξοικονόμησης ενέργειας
Μεταφορά εικόνας (ψηφιακή τηλεόραση – IPTV)
Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν γίνεται σωστός σχεδιασμός και πρόβλεψη για τις καλωδιώσεις σε μια νέα εγκατάσταση, με αποτέλεσμα να γίνεται μεταγενέστερα εγκατάσταση καλωδίων. Αυτό εκτός του ότι συνεπάγεται αύξηση του συνολικού κόστους, οδηγεί και σε λύσεις που δεν μας εξυπηρετούν απόλυτα.
Εάν κατά την διάρκεια του σχεδιασμού μίας νέας εγκατάσταση γίνει πρόβλεψη του σύστημα καλωδίωσης, επιτυγχάνεται οικονομία, ευελιξία, απλοποίηση διαδικασιών εγκατάστασης, δυνατότητα μελλοντικών επεκτάσεων, συμβατότητα ως προς τις προδιαγραφές τόσο για τα υλικά της καλωδίωσης, όσο και για τον υπόλοιπο εξοπλισμό.
Όλα τα υλικά που προορίζονται για δίκτυα δομημένης καλωδίωσης είναι πιστοποιημένα ανάλογα με τις επιδόσεις τους σε διάφορους ελέγχους και ανήκουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
Cat5e: Χρησιμοποιείται για τη μετάδοση σήματος υψηλής πιστότητας μεταξύ ηλεκτρονικών συσκευών και συσκευών τηλεπικοινωνίας. Χρησιμοποιείται κυρίως στη δομημένη καλωδίωση δικτύων υπολογιστών τύπου Ethernet. Λειτουργούν στις συχνότητες μέχρι 100 MHz και παράσχουν μέχρι 1 Gbit/s εύρος ζώνης.
Cat6: Χρησιμοποιείται ειδικά για την σύνδεση ηλεκτρονικών υπολογιστών και συγκεκριμένα για την καλωδίωση δικτύων Gigabit Ethernet. Τα καλώδια Cat6 είναι συμβατά με τα καλώδια Cat5e, παρέχουν όμως υψηλότερη ηλεκτρική πιστότητα και λιγότερες ηλεκτρονικές παρεμβολές σε σύγκριση με αυτά. Λειτουργούν στις συχνότητες μέχρι 250 MHz και παράσχουν μέχρι 1 Gbit/s εύρος ζώνης.
Cat6A: Βελτιωμένη έκδοση των καλωδίων Cat6 η οποία προορίζεται για καλώδια που θα λειτουργούν στις συχνότητες μέχρι 500 MHz, θα παράσχουν μέχρι 10 Gbit/s εύρος ζώνης και θα έχουν μέγιστο μήκος 100 μέτρων.
Cat7: Χρησιμοποιείται ειδικά όπου απαιτείτε υψηλής ταχύτητας σύνδεση μεταξύ συσκευών και συγκεκριμένα για την καλωδίωση δικτύων 10 Gigabit Ethernet. Τα καλώδια Cat7 παρέχουν υψηλότερη ηλεκτρική πιστότητα και λιγότερες ηλεκτρονικές παρεμβολές σε σύγκριση με τα καλώδια Cat6, ενώ είναι συμβατά τόσο με τα καλώδια Cat6 και με τα Cat5e. Για να συμβεί αυτό, υπάρχει πρόσθετη θωράκιση για κάθε ζεύγος εσωτερικών καλωδίων και για το καλώδιο συνολικά. Λειτουργούν στις συχνότητες μέχρι 600 MHz και παράσχουν μέχρι 10 Gbit/s εύρος ζώνης.
Κατά την αναζήτηση ενός αξιόπιστου ηλεκτρολόγου, καλέστε μας στο 6932 222172 Ειδικευόμαστε σε Σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, συμβατικές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, έξυπνες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, συστήματα ασφαλείας, παρακολούθησης και δίκτυα voice – data δομημένης καλωδίωσης!